info@angelvoet.nl

0307370213

Voetverzorging Angel

Koekoekslaan 2B

3435 CL Nieuwegein

Echo-onderzoek voor voetklachten

Soms zijn voetklachten duidelijk aanwezig, maar kan de exacte oorzaak of plaats van de klacht niet direct worden achterhaald. Dan is echo-onderzoek (ook wel ultrasound genoemd) een krachtig diagnostisch hulpmiddel. Met een echo-onderzoek kunnen problemen aan voet of enkel beter in beeld worden gebracht en kunt u sneller met een gerichte behandeling starten. Vaak wordt registerpodologie vanuit uw verzekering vergoed, check hiervoor uw polis.

Echografie is o.a. inzetbaar bij de volgende klachten:

Hielspoor/ Plantaire fasciïtis

Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze verkalking is waarneembaar op röntgenfoto's. Hielspoorverkalking hoeft lang niet altijd hielpijn of voetpijn te veroorzaken. Ongeveer 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen heeft klachten.

Ook is het mogelijk dat mensen wel klachten als voetpijn ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaatontsteking of fasciïtis plantaris. Dit is een ontsteking, op dezelfde plek waar ook het hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaatontsteking die de pijnklachten veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor.

Voorvoetklachten / Metatarsalgie

Metatarsalgie is geen diagnose, maar de beschrijving van een symptoom, namelijk voorvoetklachten. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten aandoeningen onder de voorvoet en middenvoet. De pijn komt het meest voor in het midden van de voet in één of meerdere middenvoetsbeentjes. Soms straalt het ook uit naar de tenen. Bekend verschijnsel is een stekende pijn onder de bal van de voet. Overdruk is eigenlijk altijd de boosdoener. Bij het ouder worden verdwijnt de vetlaag onder de kop van de middenvoetsbeentjes. Omdat de voet doorzakt, komt er extra druk op de voorvoet. Daardoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De noodzakelijke vering verdwijnt en lopen en staan wordt pijnlijk.

Voorvoetklachten zijn normaliter moeilijk te lokaliseren, maar met een voetecho is dit wel mogelijk. Zodra de exacte oorzaak van uw klachten bepaald is, kan de gerichte behandeling worden gestart.